Opbouw van de sollicitatiebrief

De opbouw van de sollicitatiebrief is belangrijk. Zorg altijd voor een goede opbouw van de sollicitatiebrief. Stel u voor dat u tegenover de lezer zit. U wilt hem of haar inleiden in uw achtergrond, meenemen langs uw kwaliteiten en vervolgens overtuigen op basis van uw opleiding en ervaring.

Enthousiaste inleiding

Het is binnen de opbouw van een goede sollicitatiebrief allereerst van belang om voor een enthousiaste inleiding te zorgen. Waar zag u de advertentie, waarom sprak u die aan en waarom lijkt het u leuk om bij dit bedrijf te komen werken? Hoe sluit het aan op uw eigen ambities en hoe denkt u ervoor te zorgen dat u een meerwaarde voor het bedrijf bent? Dit zijn de elementen die uw enthousiasme laten zien, waardoor ze een goed begin vormen binnen de opbouw van de sollicitatiebrief die u gaat schrijven.

Eigen kunnen

Vervolgens is het binnen de opbouw van de sollicitatiebrief verstandig om wat ruimte te reserveren om uw eigen kunnen te beschrijven. Overdrijf niet, maar zet uw kwaliteiten gerust stevig aan. Houd u aan de gevraagde kwaliteiten in de vacature, door deze stuk voor stuk te beantwoorden met uw positieve eigenschappen. Doe dit uiteraard niet puntsgewijs, maar probeer het in een verhaalvorm te verpakken. Na het lezen van dit stuk dient de lezer overtuigd te zijn van het feit dat u de kwaliteiten te bieden heeft, waar men voor de functie naar op zoek is.

Opleiding en ervaring

Tenslotte is het binnen de opbouw van de sollicitatiebrief van belang om de eerder gemaakte claims te onderbouwen met bewijsmateriaal. Spreek over de door u genoten opleiden en de werkervaring die u heeft opgedaan. Beschrijf situaties op het werk en tijdens of naast uw opleiding, om concreet aan te geven dat u de theorie onder de knie heeft, of praktijkervaring heeft opgedaan. U kunt hiermee zorgen voor een laatste alinea vol overtuiging, waarmee u aangeeft dat u de ideale kandidaat bent voor de functie waarop u met de brief solliciteert.